Nachrichten
İstanbul, Yeni Havalimanına Kavuştu!
Dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı’nın ilk fazı, 42 ay gibi rekor sürede tamamlanarak Cumhuriyet’in 95’inci yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük bir törenle hizmete alındı. Hizmete giren ilk fazda; 1,4 milyon m2’lik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binalar bulunuyor.
Mayıs 2015 yılında inşaatın başladığı ve birçok özelliği ile Türkiye ve dünya mühendislik tarihi açısından büyük bir kilometre taşı niteliğindeki İstanbul Havalimanı açılış törenine; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu katıldı.
Törene aynı zamanda Arnavutluk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ilir Meta, Kırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sooronbay Jeenbekov, Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Igor Dodon, Pakistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, Sudan Cumhurbaşkanı Omar Hassan Ahmad Al Bashir, Azerbeycan Melis Başkanı Oktay Asadov,Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı (Başbakan) Dr. Denis Zvizdić, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Moldova Cumhuriyeti Gagauz Özerk Yeri Başkanı Irina Vlah katılım gösterdi. Ayrıca, birçok ülkenin ulaştırma bakanı, devlet ve hükümet başkanları da törende yer aldı.
42 ayda 200 bin kişilik emek
Temelinin atıldığı günden bu yana toplamda yaklaşık 200 bin işçinin emek verdiği İstanbul Havalimanı’nın, 2025 yılında da 225 bin kişiye doğrudan ya da dolaylı istihdam sağlayacağı öngörülüyor. 2016 yılında yaptırılan İstanbul Havalimanı Ekonomik Etki Raporu’na göre 2025 yılında havalimanı bağlantılı faaliyetlerden kaynaklanan ekonomik değer, GSMH’nin %4,89’u değerinde olacak.
İlk uçuş Ankara’ya yapılacak!
Türk Hava Yolları, 31 Aralık’a kadar ISL koduna sahip, İstanbul Havalimanı’ndan 1 Ocak 2018 tarihine kadar dış hatlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan Bakü, iç hatlarda ise Ankara, Antalya ve İzmir’e her gün, karşılıklı sefer düzenleyecek. Açılış sonrası ilk uçuş ise 31 Ekim Çarşamba günü 11:10’da Türk Hava Yolları tarafından özel bir uçakla Ankara’ya gerçekleştirilecek. Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na yapılacak büyük taşınma 30 Aralık’ta başlayacak ve 31 Aralık tarihinde sona erecek.
Büyüklüğü ile tüm dünyaya meydan okuyor…
İstanbul Havalimanı, havalimanı bölgesine ayrılan alan büyüklüğü ile de rakiplerinin hayli üzerinde yer alıyor. Dünyanın en büyük havalimanı listesi zirvesinin eski sahibi olan 23 milyon metrekarelik Pekin Havalimanı’nın yaklaşık 3,5 katı büyüklüğünde olan İstanbul Havalimanı, 29 Ekim itibarıyla 90 milyon, tüm fazları tamamlandığında ise yıllık 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek. Günümüzde en çok yolcuya hizmet veren havalimanı sıfatını Atlanta Havalimanı yıllık 104 milyon yolcu ile elinde tutuyor.
Bir İstanbul Havalimanı 80 Eyfel Kulesine bedel!
İstanbul Havalimanı’nın büyüklüğü rakamlarla kıyaslandığında ise ilginç bilgiler ortaya çıkıyor. 1,4 milyon metrekarelik terminal binası sekiz adet Ankara Esenboğa Havalimanı’na tekabül ederken, havalimanında kullanılan 640 bin ton çelikle 80 adet Eyfel Kulesi inşa edilebiliyor.
İnşaat için kullanılan 6 milyon 700 bin metreküplük betonla 28 adet Yavuz Sultan Selim Köprüsüyapılabiliyor. 450 bin metrekarelik çatı kaplaması bulunan İstanbul Havalimanı’nın çatısıyla ise 64 adet futbol sahası çatısı kapatılabiliyor.
31 Aralık’a kadar otopark ücretsiz
İstanbul Havalimanı’na ulaşımın zahmetsizce ve güçlü bir teknolojik altyapı gerçekleştirilmesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Şu anda, Levent’ten D-20 Karayolu (Göktürk-Kemerburgaz istikameti) üzerinden 30 dakikada İstanbul Havalimanı’na ulaşmak mümkün. 30 Aralık 2018 tarihine kadar havalimanına kendi araçlarıyla gelecek yolcular için otopark hizmeti ücretsiz olacak.
Öte yandan 31 Aralıka kadar İstanbul Otobüs A.Ş, 150 adet özel tasarlanan otobüsle İstanbul’un 18 noktasından havalimanına ulaşım sağlayacak. Açılışa özel, Yeni Havalimanında yolcu ve çalışanların ulaşım ihtiyaçları dikkate alınarak, her hat için günlük 10 sefer olmak üzere ek seferler dâhil ortalama 50 sefer planlanmıştır. Planlanan hatlar İstanbul genelinde 15 ilçe sınırı içerisinde 17 merkezden yolcu alabilecek şekilde belirlenmiştir.
2020 itibariyle Gayrettepe-Kağıthane-Kemerburgaz-Göktürk-İhsaniye ve İstanbul Havalimanı duraklarından oluşan metro hattı ile yolcular Gayrettepe’den İstanbul Havalimanı’na 25 dakikada ulaşabilecekler.
Ayrıca Halkalı-Temapark-Olimpiyat-Kayaşehir(Merkez)-Arnavutköy(Merkez)-İstanbul Havalimanı duraklarından oluşacak ikinci metro hattıyla da Halkalı istikametinden yolcular rahatlıkla havalimanına varabilecek.
Teknoloji ile harmanlanmış yolculuk deneyimi…
Temelin atıldığı günden bu yana, henüz açılmadan aldığı dokuz ödülle uluslararası alanda da rüştünü ispat eden, adını sivil havacılık tarihine altın harflerle yazdıracak ve pek çok özelliğiyle ilklere imza atan İstanbul Havalimanı, Airbus A380 ve Boeing 747-8 gibi süper jumbo uçakların rahatlıkla yanaşabileceği ve yolcu deneyimi konusunda dünyada çığır açacak bir terminale sahip. Robotlar, yapay zekâ, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapmanın mümkün olacağı İstanbul Havalimanı, yolcuların rahatı ve konforu için akıllı sistem, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensor ve konuşan ‘nesneler’ gibi son teknolojilerle donatıldı.
Havalimanının güvenliği ise 3 bin 500 güvenlik görevlisi ve son teknoloji 9 bin kamera tarafından sağlanacak. Güvenlik aynı zamanda terminal içinde bulunan sanal kuleden idare edilecek.
Dünyanın en iyi bagaj sistemi, daha az bekleme süreleri
İstanbul Havalimanı’nda bagaj bekleme süresi azalacak. Saatte 10 bin 800 bagaj işleme kabiliyeti olan 42 km uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanacak bagajlar uçaklara ve yolculara vakit kaybettirmeden ulaşacak. Erken gelen bagajların depolanması için EBS (Erken Bavul Sistemi) sistemi devrede olacak. Dünya çapındaki havalimanlarında bulunan bagaj sistemleri arasında en gelişmiş olan sistem İstanbul Havalimanı’nınki olacak.
Bir uçuş noktasının ötesinde 7/24 hayat
Bir uçuş noktasının ötesinde hayatın 7/24 aktif olacağı İstanbul Havalimanı’nda en önemli önceliklerden biri, yolcu konforunu ve alışveriş deneyimini kusursuz hale getirmek ve en üst düzeyde yolcu deneyimi yaşatmak… Bu doğrultuda 55 bin m2’den fazla perakende mağaza ve 32 bin m2’den fazla yiyecek içecek alanı ile 400'den fazla yerli ve yabancı marka ilk defa tek çatı altında buluşturacak…
Özgün mimari, Türkiye’yi anlatıyor
Terminalde bulunan camilerin, kubbelerinin ve daha birçok tarihi yapının zenginliği, proje mimarisine ince ince işlenirken, Türk-İslam sanat ve mimarisi motifleri projeye güzellik, doku ve derinlik sağlıyor.
İstanbul Havalimanı hava trafik kontrol kulesi, yüzyıllardır İstanbul’un simgesi haline gelen ve Türk-İslam tarihinde kültürel öneme sahip lale figüründen esinlenerek tasarlandı. 90 metre uzunluğunda olan İstanbul Havalimanı kontrol kulesi, dünyanın önde gelen tasarımcılarından aynı zamanda Ferrari’nin de tasarımcısı olan Pininfarina ve AECOM şirketi tarafından tasarlandı. Hava trafik kontrol kulesi, 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülü’ne layık görüldü.